Chilli – for økt forbrenning av magefettet

Visste du at det finnes over 200 forskjellige typer Chili? De har varierende form, farge, størrelse og smak.

De som er mest kjent her i Norge, er lange og spisse, og finnes i rødt og grønt. De er middels sterke. Men chili finnes også i mange andre farger og former, og i forskjellig styrke.

Chili i flere farger.
Chili finnes i flere varianter og farger.

Hva er det så med Chili? Og hvorfor snakker jeg om den her?

Vel – for det første – chili er med på å gjøre maten vår litt mer «spennende» i smaken, noe som kan være nyttig om du skal bytte ut maten du er vant med og velge sunnere råvarer.

For det andre, er chili «proppfull» av vitaminer og mineraler, samt et stoff som heter capsaicin. Og det er dette siste som kan ha størst interesse for deg! Forskerne har nemlig funnet ut at chili øker forbrenningen vår og at stoffet capsaicin spesifikt øker forbrenningen av magefett.

Så med mindre du har null fett «på midten» – og da antar jeg du ikke ville fulgt denne bloggen… er dette i seg selv en veldig god grunn til å bruke mye chili i maten. Spesielt siden chili er den eneste naturlige kilden til capsaicin, og naturlig er som kjent det beste.

Mange nasjonaliteter bruker chili i maten, og når det gjelder sterke retter (mye/sterk chili) er kanskje de meksikanske rettene det som først faller oss i tankene. Men også andre lands retter inneholder chili, gjerne sammen med mange andre spennende krydder. Hvorfor ikke la deg inspirere til å lage «ny» mat, nå når du starter på en ny livsstil?

Bilde av matrett
La deg inspirere til å prøve noe nytt, og inkluder chili i maten.

Men om ikke det er nok at chili øker forbrenningen, dvs. «behandler» maten vi har spist, skal også chili være med på å redusere apetitten – slik at vi helt naturlig – spiser litt mindre. Og den er positiv på stoffskiftet vårt og øker dette. (Lavt stoffskifte er jo ofte en medvirkende årsak til at vi legger på oss.)

Enda flere fordeler er det om du inkluderer chili i kostholdet ditt. Noe som er viktig nå i disse «forkjølelses-tider», er at chili også inneholder antioksidanter og flavonoider, som styrker immunforsvaret og beskytter mot betennelser. Når du spiser chili, kan du bli svett, få tårer i øynene og rennende nese. Chilien varmer og stimulerer slimproduksjonen og løser opp tetthet i luftveiene. Det hjelper også mot hoste, samt at chili kan være blodtrykkssenkende.

Og – i motsetning til hva vi er vant til å høre – Chili beskytter faktisk magen mot etsende stoffer, fordi den stimulerer magen til å skille ut et slim som legger seg som en hinne rundt de skadelige stoffene. Den er i tillegg med på å danne riktig mengde magesyre, som dreper skadelige bakterier fra maten. Dermed får vi en beskyttelse mot at skadelige bakterier i maten tas opp i kroppen.

Men – som med alt annet – alt med måte! Om du hiver innpå med alt for store mengder, kan det virke motsatt, og kan faktisk være en medvirkende årsak til magesår. Altså – chili er ikke det du spiser i samme mengder som mange andre grønnsaker… Og blir det for sterkt når du spiser chili – da er det mest effektivt å nøytralisere med fettholdig drikk, f.eks. melk, yoghurt (eller alkohol). Vann hjelper lite.

Muffins med chili
Chili kan også brukes når du baker, og du finner det i sjokolade og som tilsetning i kaffe.

Håper du lar deg inspirere til å begynne å benytte chili i maten din – og i det du drikker. Du får jo f.eks. kaffe med chili nå, samt at du finner mørk sjokolade med chili i butikkene. Mørk sjokolade er noe av det beste valget du kan gjøre når du skal kose deg litt, og om den inneholder chili, er det helt perfekt.

Søk på Internett på «oppskrifter chili» og du vil få opp masse informasjon og oppskrifter, som forhåpentligvis vil gi deg inspirasjon og idéer. Selv kom jeg over denne lenken:
http://www.mytaste.no/s/chili.html 
Her er det masse spennende oppskrifter.

Slankende hilsen fra

P.S. Et lite tips til slutt: Det kan være lurt å bruke engangshansker når du jobber med chili, for det er vanskelig å vaske vekk det brennende stoffet fra hendene. Og unngå å ta borti øynene eller andre tynne hudområder, for det vil svi voldsomt.

Sunnhet og fett i ett… Avokado

Om ikke du allerede er vant til å inkludere avokado i kostholdet ditt, anbefales det så absolutt å begynne med det.

Avokado er full av næringsstoffer, rik på fiber og sunt fett, og med mild smak.

Og uansett hva du har hørt om å la være å spise fett når du slanker deg… en del fett trenger vi, og det vi får fra avokado er av det sunne slaget (dvs. det som de fleste er enige om er sunt…).

Avokado
En grønnsak som kan brukes til så mangt, og som inneholder mye næringsstoffer

Visste du at avokado egentlig er en frukt, men botanisk sett et bær? Og at den vokser på trær som kan bli opptil 20 meter høye?… Det spiller vel egentlig ingen rolle… Vi er vant til å se på avokado som en grønnsak, som kan brukes til mangt.

Denne anvendelige grønnsaken er svært rik på fiber, noe som er gunstig for fordøyelsen vår. Det igjen er gunstig i forhold til å gå ned i vekt. For om ikke fordøyelsen fungerer som den skal, er det ofte sånn at kroppen svarer med å lagre mer fett.

Og det ER mye fett i avokado også, men det er et enumettet fett som er gunstig for oss. For det er jo faktisk ikke sånn at alt fett vi putter i munnen, blir lagret på kroppen. Tvert om – det er overskytende karbohydrater som først og fremst lagres som fettlager på kroppen vår, mens enkelte typer fett er gunstig for forbrenningen, og også behøves for mange av kroppsfunksjonene.

Avokadoen regnes også som såkalt «supermat» p.g.a. det høye næringsinnholdet og alle fordelene med å spise den. Avokado gir oss mye av vitamin B, E og K, samt veldig mye kalium. Og kalium er bl.a. gunstig for blodtrykket vårt.

Vi finner også A og C vitamin i avokado, samt at den inneholder bl.a. magnesium, kobber, jern og sink. Det å spise avokado er også sunt for hjertet vårt og er med på å gi en lavere risiko for metabolsk syndrom.

I og med at avokado inneholder mye fett, er det også gunstig for å hjelpe kroppen å nyttiggjøre seg de fettløselige vitaminene, samt at avokado har mye antioksidanter, bl.a. lutein som er gunstig for et godt syn.

Avokado og bønner
Det behøver ikke være så komplisert. Her er et enkelt tilbehør, eller kan t.o.m. brukes som en hovedrett.

Som du skjønner, er det mange fordeler med å spise avokado – både ernæringsmessig, som en faktor for å forebygge sykdommer, og for å hjelpe til i prosessen med å oppnå en varig slank kropp.

Avokado gjør seg best som en rå grønnsak, enten om vi bruker den som den er og fyller den, f.eks. med reker og dressing, eller vi kutter den opp og bruker i forskjellige retter og salater. Bruk den gjerne istedenfor smør (om den er myk) eller legg biter sammen med annet pålegg på brød, knekkebrød eller rundstykker.

En svært kjent bruksmåte når det gjelder avokado, er guacamole. Og i sushi, som er en av mine matfavoritter, brukes også en del avokado.

Et lite søk på nettet på «avokado» og du kommer over mange flere oppskrifter. Begynn å inkludere avokado i kostholdet ditt i dag, om du ikke allerede gjør det. Bare husk at avokadoen skal være litt myk (gir seg litt ved lett trykk) før du bruker den.

Baguett med avokado og annet pålegg
Bruk avokado til det meste. Over eller under pålegget på brødet, eller i salater. Bare fantasien setter grenser.

Et lite NB! til slutt: Dersom du tar blodfortynnende medisiner, skal du være forsiktig med å tilføre nye matvarer som inneholder mye vitamin K. (Noe avokado og mange grønne grønnsaker gjør.) Og om du skal endre kostholdet ditt i den retningen, er det viktig med hyppige legesjekker, slik at du ser om medisindosen må reguleres.

La avokadoen inspirere deg til i et litt sunnere kosthold – fra i dag av!

Og hvis du vil ha ytterligere inspirasjon, kan du melde deg på gratiskurset «Hvordan bli varig slank på naturlig vis.» Det gjør du her: Hvordan bli varig slank på naturlig vis.

Slankende hilsen fra

Søvn – en undervurdert faktor ved slanking

Visste du at det å sove for lite kan være en av de største hindringene når du ønsker å gå ned i vekt?

Søvn er viktig for kroppen, og du må sove nok for at kroppen din skal ha mulighet til å restituere seg. Dette er nok noe du vet.

Likeledes vet du sikkert at den beste måten å hente seg inn når du er syk, er nok søvn og hvile. Da kan kroppen bruke kreftene på å bekjempe sykdommen.

Men visste du også at om du ikke sover nok, er det hormoner i kroppen din som påvirkes og kan være årsak til vektoppgang?

Hormonene Leptin og Ghrelin

Det er to hormoner som direkte påvirker sult- og metthets-følelse: Leptin og Ghrelin. Disse er henholdsvis et hormon som forteller deg at du er mett, og et hormon som forteller deg at du er sulten (uansett om du trenger mer næring eller ikke).

Leptin er et hormon som er med på å undertrykke appetitten. Ghrelin, derimot, gjør det stikk motsatte. Det virker stimulerende på appetitten, dvs. at du begynner å føle sult.

Den økte sultfølelsen skyldes i all hovedsak at mengden av Ghrelin øker når vi slanker oss, og da avtar samtidig Leptin-mengden (som er «stopp-tegnet» vårt). Mindre Leptin gir også nedsatt stoffskifte, og dermed lavere forbrenning. Dvs. vi trenger mindre mat.

Kvinne som sover
Det er viktig med en god natts søvn, dersom du ønsker å holde vekten eller hindre vektoppgang.

God søvn er viktig

Men det er en enkel ting du kan gjøre for å få en lavere økning i Ghrelin-mengden: Det er nemlig slik at mengden av Ghrelin (sult) påvirkes av hvor mye søvn du får. Mengden øker om du ikke sover en god natts søvn.

Forskning viser at jo mindre du sover, jo større er sjansen for at du vil fortsette å være overvektig (eller legge på deg mer).

Altså: Vil du gå ned i vekt, må du begynne med å sove nok, dvs. sju-åtte timer hver natt, helst i perioden mellom 22 og 06. Og du må sørge for at søvnen har god kvalitet.

Lag deg gode kveldsrutiner, slik at du er godt avslappet når du legger deg. Unngå alle skjermer (TV, PC, Telefon) rett før du skal sove. Sett heller på behagelig musikk eller en enkel meditasjon, og dempet belysning, og slapp godt av siste 20 min før du legger deg. (Tips: Gjør deg klar på badet først, slik at du unngår å bli altfor våken igjen.)

Lykke til og sov godt!

Varm lunsj – uten kokemulighet

Av og til hadde det vært godt med varm mat til lunsj, ikke sant! Eller kanskje du er av de heldige som har kantine eller kjøkken med kokeplate/stekeovn på jobben din. For du vet jo at mikrobølgeovn er «fy, fy», ikke sant?

Visste du ikke det, sier du… Vel – det er vel ikke egentlig noen som VET det, for de lærde strides. Selv forsøker jeg i størst mulig grad å unngå å bruke mikrobølgeovn, og når det gjelder lunsj-måltidet, har det da som oftest blitt kald mat.

Hvilke alternativer har du?

For hvilke alternativer har man egentlig, uten ovennevnte muligheter på jobben? Du kan naturligvis stikke ut og kjøpe deg noe varm mat (om du har en leverandør i nærheten), men det er ikke lett å få tak i sunne alternativer på så kort tid som en lunsj-pause er. Dyrt blir det i lengden også.

Inntil nylig må jeg innrømme at det av og til ble «Rett i koppen» supper eller pasta-retter. Da fikk jeg dekket ønsket om varm mat, og stagget sulten… men hadde ikke egentlig noen følelse av å ha fått nødvendig næring i kroppen.

Så – plutselig… Løsningen var jo der… At jeg ikke hadde tenkt på det før…

Men sånn er det ofte med oss – vi ser ikke det som ligger «rett foran» øynene våre. Vi er fastlåst i mønstre og vant til å se problemer… og når vi så en dag – sånn helt plutselig, «ut av det blå», ser LYSET… Det er jo så enkelt – hvorfor tenkte vi ikke på det før…

Tegning av lyspære som flasher
Plutselig så jeg lyset… At jeg ikke hadde tenkt på dette før…

Det er i og for seg ikke kun relatert til mat og spising, men gjelder for de fleste av oss på alle livets områder.

Fordi vi er vant til en ting, glemmer vi å se på nye muligheter… Og mulighetene er der – alltid – vi må bare «se» på nye måter.

Løsningen ble…

Det som skjedde for min del, var at jeg i en periode jeg nesten «bodde» på jobben, ble så inderlig lei av det som jeg vanligvis spiste når jeg jobbet lange dager, at jeg fant ut at jeg skulle ta med meg noen middagsrester (fra dagen før) på jobben en dag jeg skulle sitte til langt på kveld.

Tanken var å spise det kaldt, for lenger hadde jeg ikke tenkt… Ikke det beste med kald middag, men i alle fall noe annet enn knekkebrød/rugbrød, smoothier og salater…

Men da tiden var inne for å spise… var jeg så frossen. Jeg hadde så inderlig behov for noe varmt. Jeg satte på vannkokeren for å lage meg te ved siden av maten… og plutselig… så jeg lyset…

Hva om?…

Hva om jeg kunne ta det vannet opp i middagsrestene?  Det var kjøtt og grønnsaker i biter, fra en «wok» dagen før. Jeg hadde woket i olje og brukt rikelig med krydder og urter, samt hvitløk.

Som tenkt, så gjort… og VOILA – jeg hadde en nydelig, temperert suppe.

Ikke en kokvarm suppe, men en suppe som var akkurat passe varm til å spises, og egentlig den temperaturen som kroppen vår liker best på det vi spiser.

Bolle med suppe
Nesten sånn så min suppe ut også. Masse godsaker og masse god kraft.

Økonomisk blir det også – når man kan bruke middagsrester på den måten. Etter det har jeg laget litt ekstra når jeg lager middag, og da har jeg «råvarer» til suppe neste dag, evt. senere en gang om jeg fryser ned en porsjon. Husk bare på at mat du skal spise som restemat dagen etter, skal avkjøles raskt, ikke bli stående lenge i romtemperatur.

En annen mulighet er naturligvis at du lager opp suppe nesten uten væske, bare veldig konsentrert smak i det som er. Deretter kan du fryse i porsjoner og ta med deg på jobben eller andre steder, og alt du trenger er tilgang til kokende vann.

Gode grønnsaker å bruke, er squash, gulrot, stangselleri, vårløk/purre, tomater, m.m. Og ellers det du måtte ha lyst på. Og naturligvis masse hvitløk og krydder/urter. Litt god olje og evt. buljong.

Eller ta hva det nå måtte være du har i huset, men ikke kok/stek det «i hjel» – la det være litt tyggemotstand. Da bevarer du også mer av vitaminene. Litt kjøtt eller fisk, og du har en næringsrik og sunn lunsj som bare trenger varmt vann.

Spesielt godt med varm lunsj om vi har skikkelig «gufsevær» ute, og det er lett å bli kald og ofte småforkjølet fordi vi er frosne.

Nyt dine lunsj-måltider, og ha en fortreffelig uke 🙂

P.S. «Hva om?» spørsmålet kan brukes i alle livets sammenhenger. Forsøk det, neste gang du «står fast» i et og samme spor.

Detox – hva er det?

Detox er et begrep som brukes om det å tilføre kroppen forskjellige matvarer eller urter, slik at man kan få en utrensende effekt og få ut det vi kaller «slaggstoffer» fra kroppen.

Når vi spiser feil mat, stresser over tid, eller er syke, m.m., vil ikke kroppen vår og mage-/tarm-systemet klare å gjøre jobben sin, og det avleires mye avfallsstoffer. Det påvirker fordøyelsen vår og kan også være årsak til at fettforbrenningen blir dårligere – noe som kan føre til overvekt. Eller vi blir ekstra slitne og trøtte, og i verste fall syke.

Detox – av og til må vi rense «avløpet»…

Derfor må vi rense opp i kroppen av og til – ta en såkalt DETOX kur. Eller ennå bedre – sørge for at kroppen stadig blir tilført mat eller urter som har en rensende effekt.

Bare tenk på avløpsrørene i vasken på kjøkkenet… Når du stadig fyller på med skittent vann og fett, vil de til slutt tilstoppes helt. Og de må renses. Sånn er det med tarmsystemet vårt også.

På samme måte som med avløpet, vil en del av det vi får i oss være med på å tilstoppe tarmene våre. Da klarer heller ikke kroppen å trekke ut tilstrekkelig med næringsstoffer fra maten vi spiser. Og i tillegg kan vi risikere at tarmen slutter å fungere som den skal, og isteden slipper «giftstoffer» ut i blodet og cellene våre.

Hvordan avgifte kroppen?

Det er flere måter å avgifte kroppen, fra urte-produkter du kjøper på helsekostbutikkene, til juice eller smoothie du lager selv. Og du kan også sørge for at du daglig tilfører kroppen mat som har en rensende effekt.

Noen ganger må vi ty til de lettvinte løsningene, og da er pillene (eller annet) vi kjøper på helsekostbutikken et greit alternativ. Selv har jeg brukt noe som heter BioDrain, som fungerte bra. (Jeg har ingen økonomiske fordeler av å snakke om dette produktet, men det er det eneste jeg har testet selv.)

Forskjellige grønnsaker og frukt - til detox-juice
Det beste er å velge friske råvarer og lage en egen juice / smoothie.

Det beste er dog å kjøpe friske (økologiske) grønnsaker og urter, og i noen tilfeller frukt/bær, og lage egen avgiftende juice eller smoothie. Noe som veldig ofte har som «bivirkning» at man også går ned i vekt.

Om du søker på nettet, vil du finne mange varianter du kan teste ut. Siden vi alle er forskjellige, vil det også være forskjellig hva som er best for hver og en. Her er en liten «filmsnutt» jeg fant på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=D6k49jnW0a8 med noe så enkelt som sitron og ingefær.

En annen variant – som jeg selv er veldig glad i – har jeg som en bonus-leksjon i gratiskurset mitt. Du kan registrere deg for kurset her: Hvordan bli varig slank på naturlig vis.

Ta avgjørelsen i dag! Bestem deg for en detox-kur, av den ene eller andre varianten. Du vil ha det mye bedre etterpå.

Slankende hilsen fra