Varm lunsj – uten kokemulighet

Av og til hadde det vært godt med varm mat til lunsj, ikke sant! Eller kanskje du er av de heldige som har kantine eller kjøkken med kokeplate/stekeovn på jobben din. For du vet jo at mikrobølgeovn er «fy, fy», ikke sant?

Visste du ikke det, sier du… Vel – det er vel ikke egentlig noen som VET det, for de lærde strides. Selv forsøker jeg i størst mulig grad å unngå å bruke mikrobølgeovn, og når det gjelder lunsj-måltidet, har det da som oftest blitt kald mat.

Hvilke alternativer har du?

For hvilke alternativer har man egentlig, uten ovennevnte muligheter på jobben? Du kan naturligvis stikke ut og kjøpe deg noe varm mat (om du har en leverandør i nærheten), men det er ikke lett å få tak i sunne alternativer på så kort tid som en lunsj-pause er. Dyrt blir det i lengden også.

Inntil nylig må jeg innrømme at det av og til ble «Rett i koppen» supper eller pasta-retter. Da fikk jeg dekket ønsket om varm mat, og stagget sulten… men hadde ikke egentlig noen følelse av å ha fått nødvendig næring i kroppen.

Så – plutselig… Løsningen var jo der… At jeg ikke hadde tenkt på det før…

Men sånn er det ofte med oss – vi ser ikke det som ligger «rett foran» øynene våre. Vi er fastlåst i mønstre og vant til å se problemer… og når vi så en dag – sånn helt plutselig, «ut av det blå», ser LYSET… Det er jo så enkelt – hvorfor tenkte vi ikke på det før…

Tegning av lyspære som flasher
Plutselig så jeg lyset… At jeg ikke hadde tenkt på dette før…

Det er i og for seg ikke kun relatert til mat og spising, men gjelder for de fleste av oss på alle livets områder.

Fordi vi er vant til en ting, glemmer vi å se på nye muligheter… Og mulighetene er der – alltid – vi må bare «se» på nye måter.

Løsningen ble…

Det som skjedde for min del, var at jeg i en periode jeg nesten «bodde» på jobben, ble så inderlig lei av det som jeg vanligvis spiste når jeg jobbet lange dager, at jeg fant ut at jeg skulle ta med meg noen middagsrester (fra dagen før) på jobben en dag jeg skulle sitte til langt på kveld.

Tanken var å spise det kaldt, for lenger hadde jeg ikke tenkt… Ikke det beste med kald middag, men i alle fall noe annet enn knekkebrød/rugbrød, smoothier og salater…

Men da tiden var inne for å spise… var jeg så frossen. Jeg hadde så inderlig behov for noe varmt. Jeg satte på vannkokeren for å lage meg te ved siden av maten… og plutselig… så jeg lyset…

Hva om?…

Hva om jeg kunne ta det vannet opp i middagsrestene?  Det var kjøtt og grønnsaker i biter, fra en «wok» dagen før. Jeg hadde woket i olje og brukt rikelig med krydder og urter, samt hvitløk.

Som tenkt, så gjort… og VOILA – jeg hadde en nydelig, temperert suppe.

Ikke en kokvarm suppe, men en suppe som var akkurat passe varm til å spises, og egentlig den temperaturen som kroppen vår liker best på det vi spiser.

Bolle med suppe
Nesten sånn så min suppe ut også. Masse godsaker og masse god kraft.

Økonomisk blir det også – når man kan bruke middagsrester på den måten. Etter det har jeg laget litt ekstra når jeg lager middag, og da har jeg «råvarer» til suppe neste dag, evt. senere en gang om jeg fryser ned en porsjon. Husk bare på at mat du skal spise som restemat dagen etter, skal avkjøles raskt, ikke bli stående lenge i romtemperatur.

En annen mulighet er naturligvis at du lager opp suppe nesten uten væske, bare veldig konsentrert smak i det som er. Deretter kan du fryse i porsjoner og ta med deg på jobben eller andre steder, og alt du trenger er tilgang til kokende vann.

Gode grønnsaker å bruke, er squash, gulrot, stangselleri, vårløk/purre, tomater, m.m. Og ellers det du måtte ha lyst på. Og naturligvis masse hvitløk og krydder/urter. Litt god olje og evt. buljong.

Eller ta hva det nå måtte være du har i huset, men ikke kok/stek det «i hjel» – la det være litt tyggemotstand. Da bevarer du også mer av vitaminene. Litt kjøtt eller fisk, og du har en næringsrik og sunn lunsj som bare trenger varmt vann.

Spesielt godt med varm lunsj om vi har skikkelig «gufsevær» ute, og det er lett å bli kald og ofte småforkjølet fordi vi er frosne.

Nyt dine lunsj-måltider, og ha en fortreffelig uke 🙂

P.S. «Hva om?» spørsmålet kan brukes i alle livets sammenhenger. Forsøk det, neste gang du «står fast» i et og samme spor.